top of page
Baranyay P.jpg

Barokk cselló és vonós basso continuo kurzus

Baranyay Piroska

A barokk és klasszikus cselló irodalom és a historikus előadói gyakorlat iránt érdeklődő csellistáknak, középiskolásoktól gyakorló zenészekig. Központban a barokk és klasszikus csellóirodalom. Az alaprepertoár ismert darabjai (Bach csellószvitek, barokk csellószonáták) mellett kevésbé játszott szerzők (pl. Geminiani, Barriere, Telemann, Frescobaldi, Gabrielli, dall'Abaco, Supriani) művein, kéziratok, korabeli kották, források tanulmányozásán keresztül haladunk a régizene historikus szellemű megközelítése, a stílusos játékmód, a darabok mélyebb megértése, korhű gondolkodás felé. A barokk zene alapja a continuo-játék, mely ebben a korszakban a csellisták egyik fő feladata volt. Ennek fejlesztése is kiemelt figyelmet kap a kurzuson, segítve a kíséreten keresztül is átlátni a darab egészét. Ezzel összefonódva fontos része a munkának a kamarazenélés, a művek közös játék általi megismerése, a repertoár bővítése, a continuo-játék gyakorlása, a blattolás. 

A kurzuson modern hangszerrel is részt lehet venni. 

 

Baranyay Piroska modern és barokk csellón valamint gambán is rendszeresen koncertezik itthon és Európa-szerte. A legnevesebb régi zenei együttesek első csellistája (Arcangelo, Akademie für Alte Musik, Orfeo, English Baroque Soloists, The English Concert), aktív kamarazenész és 2018 óta a Liszt Ferenc Zeneakadémia barokkcselló tanára. Budapesten, Berlinben, Londonban és Lübeckben végezte tanulmányait, Rados Ferenc, Onczay Csaba, Phoebe Carrai, Markus Möllenbeck, Jonathan Manson, Perényi Miklós, Troels Svane növendékeként.

A doktori fokozatot 2010-ben szerezte a Zeneakadémián, disszertációját "A cselló szóló-hangszerré válása" címmel írta. Számos hazai és nemzetközi verseny és ösztöndíj nyertese, a 2008-as lipcsei Bach - verseny döntőse, a 2010-es 4. schärding/brunnenthali Nemzetközi Régizenei Szólistaverseny 3. díjasa. Rendszeresen készít CD- és rádiófelvételeket, szóló- és kamara-hangversenyeken szerepel és cselló kurzusokon tanít, elsősorban a barokk zene és annak korhű előadása területén.

Baranyay Piroska a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett Onczay Csaba növendékeként, majd tanulmányait az Egyetem doktorképzésén folytatta, ahol a DLA fokozatot summa cum laude minősítéssel szerezte4 meg 2010-ben. 12 éven át tanult Rados Ferencnél és számos mesterkurzuson vett részt. 2006-ban Erasmus ösztöndíjasként Lübeckben bővítette tudását Troels Svane professzornál.
A zeneakadémiai évek alatt a barokk zenével is elkezdett intenzíven foglalkozni. Az Eötvös-ösztöndíj támogatásával 2007-2011-ig a berlini Universität der Künste barokk cselló hallgatója volt Phoebe Carrai és Markus Möllenbeck osztályában, majd 2010-ben a londoni Royal Academy of Music barokk tanszakán tanult, Jonathan Manson tanítványaként. Nála és Irene Klein-nál tanult viola da gambázni.
Piroska számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja, az 2008-as lipcsei Bach-verseny döntőse. 2009-ben a Hofkapelle Schloss Seehaus kamaraegyüttessel a Deutscher Musikwettbewerb nyerteseként német állami ösztöndíjat kap. 2010 szeptemberében egyetlen csellista helyezettként a Schärding/Brunnenthalban megrendezett 4. Nemzetközi Régi Zenei Szólistaversenyen 3. helyezést nyer.
Már egyetemi tanulmányitól kezdve 10 éven keresztül a Danubia Szimfonikus Zenekar szólamvezető csellistája, majd a Berlinben és Londonban töltött évek során a legnevesebb historikus előadásra specializálódott együttesekbe hívják continuo csellistának, a világ számos helyére, neves fesztiválokon fellépve (English Baroque Soloists, Arcangelo, Akademie für Alte Musik, The English Concert, Orchestra of the Age of Enlightenment, Gabrieli Consort&Players, Dunedin Consort, Haydn Philharmonie, Amsterdam Baroque Orchestra). Olyan karmesterek első csellistája, mint John Eliot Gardiner, Trevor Pinnock, William Christie, Enrico Onofri, René Jacobs, Ton Koopman, Laurence Cummings, Nicholas McGegan, Jonathan Cohen, John Butt, Paul McCreesh, Harry Bicket, Andreas Staier, Marc Minkowski. Az Orfeo Zenekar (Vashegyi György), az Arcangelo (Jonathan Cohen), a Haydn Philharmonie (Nicolas Altstedt, Enrico Onofri) együttesek szólócsellistája, akikkel számos cd-felvételt készített.
A kamarazene zenei tevékenységének fontos részét képezi, rendszeresen koncertezik itthon és külföldön különböző, elsősorban régizenei összeállításokban. A Magyar Rádió hangversenyeinek is gyakori szereplője és számos kamarazenei cd közreműködője. Kamarapartnerei között kiváló zenészek sorakoznak: Enrico Onofri, Andreas Scholl, Kris Bezuidenhout, Nicolas Altstaedt, Iestyn Davies, Cecilia Bernardini, Kati Debretzeni, Monica Huggett, Mitzi Meyerson, Raphael Alpermann, Rohmann Ditta, Paulik László, Christoph Huntgeburth.
2014-2017-ig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola csellótanára,. 2018 őszétől pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem barokkcselló tanára. Mesterkurzusokat tart itthon és Németországban.

bottom of page