top of page
Palanca_keresztbe haj_k.jpg

Raffay Zsófia

Balogh Vera – barokk fuvola, kamarazene

A kurzusra a barokk fuvolásokon kívül a régi hangszer és a historikus előadásmód iránt érdeklődő modern fuvolásokat is várjuk. A francia, német, olasz és angol barokk, valamint rokokó műveken túl klasszikus darabokkal is lehet készülni. A 18. század hatalmas, szóló-, continuo-kíséretes szonáta, kamarazenei és versenyműveket tartalmazó repertoárjából szabadon választhatnak a jelentkezők.  A kurzuson a historikus előadásmód elérése érdekében nagy hangsúlyt fektetünk a korabeli kották, valamint hangszeres iskolák (Quantz, Francia fuvolaiskolák stb.) használatára és értelmezésére.

Balogh Vera a hazai régizenei élet meghatározó fuvolása. Repertoárja a barokktól a kora romantikáig terjed. Brüsszelben Barthold Kujiken növendékeként diplomázott 1999-ben, majd 2015-ben doktorált a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, amelynek barokk fuvola tanára. Rendszeresen tart előadásokat régizenei témákban zeneművészeti egyetemeken, iskolákban és kurzusokon.

Barokk zenekarokkal és kamaraegyüttesekkel koncertezik, emellett a Traverata kamaraegyüttes állandó tagja, amely nevéhez többek közt számos barokk és klasszikus mű újra felfedezése és újkori bemutatója fűződik. 2020-ban jelent meg a hiánypótló, Francia fuvolaiskolák és fuvoláról szóló írások 1600-1800 című 14 kötetes kiadványa. Kutatótanári státuszában jelenleg a 18. századi angol fuvolaiskolák fordítását és feldolgozását végzi. Az MMA Művészeti Ösztöndíj Programjának ösztöndíjasa, témája a Verebi Végh család kottagyűjteménye fuvolára írt darabjainak katalogizálása, digitalizálása és megismertetése. 

bottom of page