top of page
AAO2-0617.jpg

Lant, barokk gitár kurzus Tokodi Gábor

Tokodi Gábor lant és gitár kurzusa a régizenei kreativitást helyezi a középpontba. A reneszánsz és barokk zene változatos értelmezésének lehetősége, a korabeli kották írásmódjának alaposabb megismerése, a közös zenélés inspiráló erejének öröme várja a kurzusra jelentkezőket. A jelentkezők az egyéni és közös órák során új darabokat ismerhetnek meg, illetve a régi repertoárjukhoz kaphatnak új lendületet. 

A lantkurzus célja a reneszánsz és barokk pengetős zenével kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek elmélyítése.  Főbb témák: a korabeli pengetős hangszerek bemutatása a repertoárral összefüggésben; a különféle rendszerű tabulatúrák olvasása és átírása modern kottarendszerbe; a barokk gitár repertoár korabeli lejegyzése, az alphabetico tabulatúra megfejtési lehetőségei (Corbetta és Sanz, Murcia művei); polifon vokális zene átírása (intavolációja) lantra korabeli instrukciós források (Le Roy és Galilei és Besard) alapján; megkomponált lantkíséretű reneszánsz dalok (Fuenllana, Dowland, Rosetter, Ballard etc.); a pengetős continuo-játék korabeli pedagógiai irodalmának bemutatása, azok alapján a lapról olvasási készség gyakorlása és a különböző pengetős hangszerek szerepe a continuo-játékban (reneszánsz lant, teorba, archiliuto, barokk gitár); az improvizáció, mint a régizene alapvető előadói gyakorlatának elmélyítése elméleti és hangszeres gyakorlatokkal (Ortiz, Santa Maria, Bovicelli, Caccini); a barokk énekes és hangszeres kamarazene különböző összeállítású együttesekkel, együttműködve a kurzus más hangszeres vagy énekes résztvevőjével. Modern hangszerrel is lehet jönni.

Tokodi Gábor a rendszeres koncertezés mellett elkötelezett zenetanár, több tanulmányt adott közre különböző korszakok pengetős hangszereinek irodalmával és pedagógiájával kapcsolatban. Kamarazenészként számos hazai együttessel játszik rendszeresen együtt. Szólisztikus koncertjein olyan kevéssé ismert szerzők műveit mutatja be, mint a 17. század végén élt Francesco Corbetta barokkgitár darabjai, vagy egy 18. századi lanttípusra, a gitárral nagyon közeli rokonságban álló mandorára (más néven gallichonra) írt szviteket. Ezekből a szvitekből a holland Brilliant Classics cégnél jelentetett meg Cd-t.

bottom of page